Semua jenis air termasuk air hujan,
mengandungi KIMIA PELARUT yang dipanggil GARAM. Tetapi bukan semua air
mempunyai rasa masin.
Air laut rasanya MASIN kerana
dianggarkan mengandungi lebih kurang 50 kuadrilion ton bahan-bahan pelarut. Jumlah bahan-bahan pelarut iaitu GARAM dikatakan dapat membentuk sebuah permukaan
tanah yang besar daripada yang sedia ada.
Permukaan GARAM ini nanti dikatakan boleh mencapai ketebalan kira-kira
500 kaki dan mempunyai ketinggian yang sama dengan bangunan 40 tingkat.
Kebanyakan
GARAM di laut wujud akibat proses pemecahan batu-batu igneus yang disebabkan
oleh cuaca dan hakisan. Bahan-bahan mineral ini dibawa ke laut ketika hujan
turun. Selain itu, terdapat juga GARAM secara semulajadi di lantai laut akibat
proses pereputan. Sumber-sumber lain adalah daripada sisa-sisa letupan gunung
berapi.
Pada awalnya,
laut tidaklah begitu MASIN tetapi apabila hujan pertama melanda dunia lebih
kurang berjuta-juta tahun dahulu menyebabkan proses pemecahan batu-batan.
Kemudian batu-batan ini terus diangkut ke sungai dan laut oleh aliran hujan dan
menyebabkan tahap kemasinan air laut bertambah. Sungai yang mengalir dari
Amerika Syarikat dipercayai membawa bahan-bahan pelarut sebanyak 225 juta tan
ke dalam laut. Kiraan terbaru juga menunjukkan kira-kira enam tan dari
Australia dan 120 tan dari Eropah yang mengalirkan bahan pelarut.
Ahli
jurutera marin melaporkan tahap kemasinan dan larutan kimia dalam air laut
terdiri daripada klorida, sodium dan magnesium. Tahap kemasinan diukur dengan
simbol o/oo. Tahap kemasinan laut akan berubah mengikut peredaran masa dan
mengambil masa yang lama. Fenomena ini disebabkan oleh faktor-faktor seperti
pencairan ais, pengaliran air sungai, proses sejatan, hujan, salji, angin, arus
ombak dan perubahan laut apabila berlaku pencampuran garam secara melintang dan
menegak.
Laut Merah
dan Teluk Parsi mempunyai jumlah kemasinan yang paling tinggi kira-kira 40
o/oo, di mana kadar proses sejatannya amat tinggi. Lautan Atlantik Utara juga
mempunyai tahap kemasinan yang agak tinggi kira-kira 37.9 o/oo. Antara bahagian
yang paling masin di Atlantik Utara adlaah lautan Sargasso yang terletak di
Pulau Canary. Laut Sargasso merupakan kawasan yang mempunyai rumpai laut
terapung di permukaan laut dikenali sebagai “sargassum”. Laut ini mendapat nama
sempena rumpai laut terapung itu. Tahap kemasinan laut Sargasso adalah berpunca
daripada suhu air terlalu tinggi kira-kira 83F. Suhu tinggi akan menyebabkan
kadar proses penyejatan yang tinggi kerana tidak ada aliran air biasa.
Kemasinan
paling rendah hanya terdapat di lautan Antartik dan Artik. Lautan Baltik pula
mempunyai tahap kemasinan kira-kira 5 hingga 15 o/oo. Manakala tahap kemasinan
Laut Hitam pula adalah lebih kurang 20 o/oo. Tahap kemasinan perairan Miami,
Florida akan berubah daripada 34.8 o/oo pada bulan Oktober dan meningkat ke
36.4 o/oo pada bulan Mei dan Jun.
Hidupan
laut juga memainkan peranan penting dalam laut. Laut bukan sahaja agen garam
tetapi juga bertindak sebagai pembekal bekalan gas oksigen kepada hidupan laut.
Contohnya tiram, kerang, dan kepah mendapat kalsium daripada laut untuk
membentuk rangka dan kulit. Hidupan laut seperti ketam, udang, udang kara dan
tetirip memerlukan sejumlah besar garam galian untuk membina badan. Terumbu
karang dibentuk dengan bantuan kalsium karbonat lebih kurang berjuta-juta tahun
dahulu. Plankton juga memerlukan kandungan mineral laut untuk hidup dengan
subur.
Disesuaikan
dan diubahsuai dari:
http://www.aku-sempoi.com/2010/02/kenapa-air-laut-masin.html
Disediakan Oleh:
Cikgu Ros Linawati